Äimärautio – Osa 1 esillä Valokuvakeskus Nykyajassa 5.-29.11.2016

_piehtarointi_X9C9462

Valokuvakeskus Nykyajassa Tampereella esillä oleva näyttely on ensimmäinen osa työn alla olevasta Äimärautio-projektista. Äimärautio – Osa 1 sisältää muotokuvasarjan sekä moniosaisen teoksen, jonka pääroolissa on hevonen.

Valikoidut muotokuvat on kuvattu 1800-lukulaisella märkälevytekniikalla, joka on vakiintunut työtavakseni nimenomaan muotokuvan tekemisen välineenä. Muotokuvissa ihminen on vahvasti läsnä, koska kuvaustilanne poikkeaa radikaalisti siitä, mihin olemme digitalisoituneena aikanamme tottuneet. Märkälevytekniikka hidastaa kuvaamisen prosessia ja pakottaa syventymään kohteeseen, kuvaushetkeen sekä läsnäoloon.

Näyttelyn toisessa kuvasarjassa hevonen näyttäytyy pysähtyneenä asentoihin, joissa se ei kuvataiteessa yleisesti esiinny. Sen tuttu ja ylväs muoto muuttuu kuvissa oudoksi, kun se pyörii hiekassa ja sen valppaus katoaa, kun se tuijottaa taustan tyhjyyteen.

Mirrors and Cracks -näyttely Vaasan taidehallissa 24.1.2016 asti

_s_1_leinonen_0311150413 vihr

Vielä ehtii näkemään Kati Leinosen ja Eija Timosen yhteisnäyttelyn Mirrors and Cracks, joka on esillä Vaasan taidehallissa 24.1.2016 asti. Näyttely käsittelee havaitsemisen ja tulkinnan monia muotoja ja erilaisia liitoksia. Teokset rakentavat unenomaisia tulkintoja koetusta sekä leikittelevät suuren ja pienen, läheisen ja kaukaisen, tutun ja tuntemattoman, toden ja kuvitellun kategorioilla. Taiteilijoita yhdistää kiinnostus näkemisen ja havaitsemisen valikoivaan ja prosessinomaiseen luonteeseen.

 

Polvijärvi 2014 esillä Oulun kaupunginteatterilla 14.8.-21.9.2014

Polvijarvi_2014_Kati_Leinonen

Polvijärvi 2014: märkälevymuotokuvia Oulun kaupunginteatterilla 14.8.-21.9.2014

Mobile Darkroom Project on valokuvaprojekti, joka vie märkälevymuotokuvauksen ulos studiosta ihmisten keskuuteen. Projektia varten on rakennettu matkapimiö vanhaan hevoskuljetustraileriin, mikä mahdollistaa märkälevykuvauksen eri ympäristöissä.

Polvijärvi 2014 on pilottihanke laajemmalle Kohtaamisia: Pello/Puolanka/Polvijärvi -muotokuvamissiolle, joka tapahtuu vuosina 2015‒2017. Se vie märkälevymuotokuvan pois kaupungista kolmelle alle viidentuhannen asukkaan paikkakunnalle, kolmena peräkkäisenä vuotena. Projekti on pienen ihmisen asialla ja sen tavoite on ikuistaen märkälevymuotokuviin kylien ihmisiä ja tarinoita; tuoda esiin heidät, jotka usein jäävät huomioimatta. Se kertoo pienistä paikkakunnista ja niiden ihmisten rikkaista kohtaloista antaen äänen niiden aidoille persoonille.

Reflection esillä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa

Reflection-sarja on esillä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa 9.8.-7.9.2014. Esillä myös uusia teoksia.

_Heijastu 2014_X8P1387

Mobile Darkroom Project

Pääsimme vihdoinkin testaamaan vanhaan hevoskuljetus traileriin rakennettua pimiötä Pohjois-Karjalan Polvijärvellä. Se toimii! Tämä oli kokeilu tulevaa Mobile Darkroom Projectia varten, jonka tarkoituksena on viedä märkälevymuotokuva ulos studiosta ja kaupungista maaseudulle ja sen ihmisille sekä kertoa heidän tarinansa märkälevymuotokuvan keinoin. Pilottihankkeen muotokuvat otettiin 10 x 13 cm metallilevyille, mutta työn alla on jättikamera, joka mahdollistaa 60 x 70 cm laattojen kuvaamisen. Syntyvät laatat ovat uniikkeja esineitä ja tulevat esille projektin muotokuvista koostettavaan näyttelyyn sellaisinaan. Mobile Darkroom Project on tarkoitus toteuttaa kesinä 2015-2017.

1_Aini ja Hannu_X8P0181

s_Vartiaisen korjaamo_X8P0371

Elämät-näyttely Kuopiossa

Elämät-näyttely on esillä Victor Barsokevitsch valokuvakeskuksessa Kuopiossa 7.3.-20.4.2014.

_Elämät ripustus Kuopio_X9C9642

_Elämät ripustus Kuopio_X9C9621

Terveisiä New Yorkista!

_NY 2013_X9C5320

Museot ja galleriat eivät New Yorkista lopu kesken, vaikka käyttää päiviä niiden koluamiseen. International Center of Photographyssa esillä olleen itseoppineen valokuvaajan Zoe Straussin dokumentaarinen ympäri USA:ta kuvaama näyttely 10 Years esittää lohdutonta todellisuutta mm. Philadelphiasta ja New Jerseyn Camdenista. Kuvat kertovat ihmisten loputtomasta taistelusta omasta olemassa olostaan köyhyyttä ja väkivaltaa vastaan. Manhattan muotiliikkeineen ja lasisine pilvenpiirtäjineen tuntuu olevan kaukana Straussin kuvaamasta arjesta, joka kuitenkin tapahtuu aivan kulman takana. Straussin kuvat puhuttelevat katsojaansa.

New Yorkista löytyi myös uskomattomia maalauksia norjalaiselta Vebjorn Sandilta Scenes from the Second World War. Elokuvista ja kirjosta tutut sodan tapahtumat, kuvat ja julmuudet esittäytyvät täysin uudella tavalla Vebjorn Sandin maalauksissa. Todella vaikuttavaa.

Taiteiden yön pop-up-näyttelyssä vahvoja kasvoja

large-taiteiden-yo-ennakko

Kuva: Pekka Peura

Lue Kalevan artikkeli aiheesta!

Magic and Dreams -näyttely 15.7. saakka Dudelangessa

Valokuvanäyttely Magic and Dreams on Dudelangen Centre D’Art -taidekeskuksessa, Luxemburgissa, 15.7.2013 saakka. Näyttelyn on kuratoinut Alla Räisänen.

Luxembourgh_Kati-Leinonen_Iphone_91

Luxembourgh_Kati-Leinonen_10

Luxembourgh_Kati-Leinonen_9

Luxembourgh_Kati-Leinonen_6

Oulunsalo soi: Vuoden kuvataiteilija Kati Leinonen

Elämät-näyttely Oulunsalon kirjastolla 3.-31.8.

Elämät-näyttely on esillä Oulunsalon kirjastolla osana Oulunsalo soi – Oulun seudun XV musiikkijuhlia. Joka vuosi musiikkijuhlat valitsevat vuoden taiteilijan yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa. Minulla oli kunnia tulla valituksi tänä vuonna ja esittää töitäni musiikkijuhlien yhteydessä. Töitä on esillä näyttelyn lisäksi konserteissa sekä Oulun lentoasemalla.

Merkintöjä

Oulun lentoasema 2.8.2012